Daktuin

De bij heeft het vandaag erg moeilijk. Omdat we steeds meer woningen en bedrijven bouwen verdwijnen hun habitats en voedselbronnen. Gelukkig zijn er manieren om de bij te helpen. Zeker in stedelijke gebieden is dit nodig.

Steden hebben echter een groter probleem dan plattelandsgebied: er is geen plaats. Maar ook daar kan de technologie een oplossing voor bieden.

Vandaag winnen daktuinen steeds meer aan populariteit. Zo’n tuin heeft namelijk een pak voordelen bovenop het vergroenen van de stad.

Visuele voorstelling van de daktuin

Een bijvriendelijke tuin

Iedereen kan door kleine aanpassingen zijn of haar tuin omtoveren tot een echt bijenrestaurant. Vele solitaire bijen hebben nood aan plaatsen waar ze kunnen rusten en waar ze hun voedsel kunnen vinden. De typische afgereden gazonnetjes in Vlaanderen zijn daarvoor spijtig genoeg niet geschikt. Gelukkig kan je door enkele bewuste keuzes je tuin wel omtoveren tot de ecologische stapsteen voor de bij.

Bijen hebben in de eerste plaats nood aan afwisseling. Alhoewel liguster erg in trek is bij onze geel-zwarte beestjes vinden ze een tuin met alleen maar liguster niet echt aantrekkelijk. Je kan dus best verschillende plantensoorten gebruiken.

Een andere manier om de bij in je tuin te helpen vind je in de keuze van de planten. Bepaalde plantensoorten zijn echte viersterrenrestaurants voor bijen. In de rubriek “Plant in de kijker tonen we je enkele planten, struiken en bomen die je tuin omtoveren tot een VIP verblijf voor de bij.

De derde manier om je tuin bijvriendelijker te maken kan wel eens de allerleukste zijn: maak je tuin minder schoon.
De meeste solitaire bijen leven niet in een korf. Zij leven in holletjes in de bovenste grondlaag of in plantenafval. De dode bladeren die wij elke dag van het gazon vegen zou je ergens in de tuin op een hoop kunnen bewaren. Zo maak je je eigen bijenmotel. Wil je graag een meer exclusieve overnachting bieden kan je een bijenhotel maken (of kopen).

En natuurlijk mogen we iets niet vergeten te vermelden: gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Herbiciden en insecticiden maken de bij echt ziek, ook al is het product in kwestie niet meteen schadelijk voor hen. Je kan de werking van zulke producten vergelijken met de handen van een poetshulp. Hij of zij zal niet sterven door het gebruik van poetsproducten maar de huid op hun handen zal wel helemaal uitdrogen.

bron: https://bijenclub.com/bloemen-voor-bijen/bijenvriendelijke-tuin/

Meer informatie vind je op deze site.